Türk-magyar rokonság Közép-Ázsiában

A Hidegkúti Hírekben megjelent „A magyarok turáni rokonságáról” című cikkhez szeretnék hozzáfűzni néhány személyes emléket. Két közép-ázsiai országot volt szerencsém felkeresni, az úti élmények, a helyi emberekkel való beszélgetések is meghatározzák azt, hogy mit gondolok a turáni (türk) rokonságról.

Iránban járva szóba került Perszepolisz romjainak a megnézésekor az óperzsa uralkodó előtt hódoló rengeteg nép között a szkíták története is, a mai iráni történelemtanítás szerint a szkíták a magyarok ősei, a hozzánk legközelebb álló rokon nép.

Üzbegisztánban kifejezetten barátként tekintettek ránk, valami olyasfajta hozzáállással, mint amikor a távolba szakadt jó ismerős, sőt inkább rokon jön el hozzánk látogatóba. Az üzbégek sokkal jobban hisznek a magyarok türk eredetében, mint mi saját magunk. Ennek megfelelően bennem, az utazóban is kialakult az az érzet, hogy ismerős vidéken járok, rokonok között.

Mindenki azonnal nagyon kedves lesz, ha megtudja, hogy a messzi nyugatról magyarok jöttek el hozzájuk felkeresni valamelyik híres történelmi városukat. Abból pedig van jó néhány náluk a Selyemút mentén: Khíva, Bukhara, Szamarkand stb. A legnyugatibb, és egyúttal a leginkább érintetlen, ma is tisztán középkori hangulatot árasztó ezek közül is Khíva, ahol az egyik mauzóleum őre, amikor megtudta, hogy magyarok vagyunk, nem csak csillogó szemekkel üdvözölte a barátokat, hanem még az ebédjével (finom gyümölcsökkel) is meg akart kínálni minket.

Apropó gasztronómia: Üzbegisztánt járva ismerős ízekbe botlunk lépten-nyomon: gulyás, töltött káposzta, töltött paprika, pörkölt, vagy a rizseshús (plov). Az egyetlen különbség a hazai ízekkel szemben, hogy ők bármihez képesek főtt répát enni, még a töltött káposztához is. Kifejezetten zsírosan főznek, a levesek gazdagok – szemben például mondjuk a francia krémlevesekkel. Még a nyári rekkenő hőségben is ilyen tápláló, gazdag ételeket készítenek.

Több, mint 1000 év távlatából és az eltérő vallások miatt azonban ennél sokkal több kapcsolódási pontot ne keressünk. Az üzbég történelem ugyanis másképp alakult, mint a magyar: a Selyemút mentén már az ókorban nagy kereskedővárosok, illetve mezővárosok alakultak ki, melyeknek lakói a környező területek nomád (vadászó) vagy félig letelepült lakosságával kereskedtek. Idővel megjelent a buddhizmus, majd azt a 800-as évekre ki is szorította az iszlám, ami a kultúrát, építészetet, művészeteket mind a saját képére formálta. A 14. században jutottak a hatalmuk csúcsára, amikor Timur Lenk a környező államokat is leigázva közép-ázsiai birodalmat épített ki, egyúttal elpusztítva és beolvasztva a kisebb népeket. Az Újvilág felfedezésével együtt járt a Selyemút szerepének lehanyatlása, ami Timur birodalmának városállamokra való szétesését hozta, majd végül a cári birodalom meghódította őket. Látható tehát, hogy a magyarság nyugatra való vándorlása és a Honfoglalás miatt a mi történelmünk alapvetően európai, azon belül is közép-európai, míg az övéké közép-ázsiai lett, ahol birodalmak létrejöttek és megszűntek, népek jöttek és mentek viszonylag gyorsan.

Epilógus:

A baskír és magyar etnonimet (népelnevezést) a muszlim források szinonimaként használják, noha Kárpát-medencei magyarok sohasem nevezték magukat baskirnak.

+ bejegyzések

Írja be a keresőszót fentre és nyomja meg az entert a kereséshez. Az ESC megnyomásával tudja a keresést megszakítani.

Vissza a lap tetejére

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket (cookie-kat) használ. A sütik kikapcsolása a böngésző beállításaiban lehetséges.

View more
Cookies settings
Elfogadom
Adatvédelmi és Cookie szabályzat
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Kik vagyunk

A weboldalunk címe: http://www.hidegkutihirek.hu.

Melyek azok a személyes adatok, amiket gyűjtünk és milyen céllal gyűjtjük ezeket

Hozzászólások
Hozzászólás beküldésekor a hozzászólási űrlapban megadottakon kívül begyűjtésre kerül a hozzászóló IP címe és a böngészőazonosító karakterlánc a kéretlen tartalmak kiszűrése céljából. Egy személytelenített, az e-mail címből előállított karakterlánc (hashnek szokás nevezni) kerül továbbításra a Gravatar szolgáltatás felé, ha ez az oldalon használatban van. A Gravatar szolgáltatás feltételei az alábbi címen tekinthetőek meg: https://automattic.com/privacy/. A hozzászólás elfogadása után, a hozzászólásunk tartalma és a profil képünk is megjelenik nyilvánosan.
Média
Amennyiben regisztrált felhasználó által kerül kép feltöltésre a honlapra, kerülni kell az az olyan EXIF-eket, amelyekben GPS pozíció adatok is szerepelnek. A honlap látogatói ezeket letölthetik és kinyerhetik a helyadatokat a honlapon található képekből.

Kapcsolatfelvételi űrlapok

Sütik
Ha hozzászólást adsz a honlapodon, bejelentkezve maradhatsz a megadott neved, e-mail-ed és webcímed eltárolásával egy sütiben. A tárolás a te kényelmi célokat szolgálja azért, hogy a következő hozzászóláskor ezeket az adatmezőket ne kelljen kitöltened. Ezeknek a sütiknek a lejárati ideje 1 év. Ha rendelkezünk felhasználói fiókkal és be is vagyunk jelentkezve erre a honlapra, akkor átmeneti sütiket állítunk be, annak érdekében, hogy megállapítsuk, hogy a böngésző elfogadja-e a sütiket. Ezek a sütik nem tartalmaznak személyes információt, és törlődnek, ahogy bezárjuk a böngészőt. A honlapra történő bejelentkezéskor több sütit hozunk létre, amely elmenti a bejelentkezési információt és a szerkesztőfelület megjelenítési opcióit. A bejelentkezési sütik két napig érvényesek, a szerkesztőfelület megjelenítési opcióit tároló süti egy évig. Amennyiben az “Emlékezz rám” opciót bejelöljük, a bejelentkezés két hétig folytatódik. Kijelentkezéskor a bejelentkezési sütik eltávolításra kerülnek. Amennyiben bejegyzést vagy oldalt szerkesztünk, egy újabb sütit tárol el a böngészőnk. Ez a süti nem tartalmaz személyes adatot, egyszerűen csak a bejegyzés azonosító számát tárolja, amelyet szerkesztettünk. Egy nap múlva jár le az érvényessége.
Más honlapokról származó beágyazott tartalmak
A honlapon elérhető bejegyzések külső forrásból származó beágyazott tartalmakat (pl. videók, képek, cikkek stb.) használhatnak. A külső forrásból származó beágyazott tartalmak pontosan úgy viselkednek, mintha meglátogattunk volna egy másik honlapot. Ezek a webhelyek lehetséges, hogy adatot gyűjtenek a látogatókról, sütiket vagy harmadik féltől származó követőkódot használnak, figyelik a beágyazott tartalommal kapcsolatos felhasználói viselkedést, ha rendelkezünk felhasználói fiókkal és be vagyunk jelentkezve az oldalra.

Analitika

Kivel osztjuk meg a felhasználói adatokat
Mennyi ideig őrizzük a személyes adatot
Ha hozzászólunk, a hozzászólás és annak metaadatai nem meghatározható ideig a rendszerben maradnak. Ennek célja, hogy az összes ezt követő bármely hozzászólás általunk megismertté és jóváhagyottá váljon, azaz ne kerüljön fel a moderálandó hozzászólások listájára. A honlapon regisztrált felhasználók (ha vannak ilyenek) személyes adatai a saját felhasználói profiljukban is tárolásra kerülnek. Minden felhasználó megtekintheti, szerkesztheti vagy törölheti a személyes adatait bármikor (kivéve, hogy nem változtathatja meg a saját felhasználói nevét). A honlap rendszergazdái ezen információkat szintén megtekinthetik és szerkeszthetik.

Milyen jogokkal rendelkezik a felhasználó a saját adatai kapcsán

A weboldalon regisztrált fiók vagy hozzászólás írása esetén kérhető a személyes adatok export fájlban történő megküldése, amely bármilyen adatot tartalmaz, amit korábban a felhasználó rendelkezésünkre bocsátott. Kérhető továbbá, hogy bármilyen korábban megadott személyes adatot töröljük. Ez nem vonatkozik azokra az adatokra, amelyeket adminisztrációs, jogi vagy biztonsági okokból kötelező megőriznünk.

Hová továbbítjuk az adatokat

A látogatók által beküldött hozzászólásokat automatikus spamszűrő szolgáltatás ellenőrizheti.

Kapcsolati adatok

Hidegkúti Hírek
Kiadja: Új Hírek Média Korlátolt Felelősségű Társaság
1137 Budapest Katona József utca 6. 2/24
Kiadásért felel: Dr. Gór Csaba Gyula
Lap menedzser: Dr. Erdősi Károly, Küller András
Főszerkesztő: Dr. Erdősi-Boda Katinka
E-mail: info@hidegkutihirek.hu
Save settings
Cookies settings